כולנו יודעים עד כמה מצוות הציצית היא חלק בלתי נפרד מהעולם היהודי, אך למעשה חלק לא קטן מהציבור נרתע מלבישת פתיל תכלת, בייחוד בגלל שיש צורך בסוג קשירה מיוחד של הציצית.
אז איך קושרים פתיל תכלת? ומה עוד חשוב לדעת על נושא זה? על כך ועוד החלטנו להסביר לכם במהלך הכתבה הבאה שאתם עומדים לקרוא.
אז איך קושרים פתיל תכלת?
בשאלת איך קושרים פתיל תכלת, האופן בו קושרים ציצית עם תכלת מפורט לנו בדברי הגמרא והראשונים. יש לציין כי לפי הרמב"ם, צורת הקשירה כאשר אין תכלת לא בהכרח תהיה אותו דבר כמו קשירה עם תכלת (הלכות ציצית א, ט):
"העושה לבן בלא תכלת, לוקח אחד משמונה החוטין וכורך אותו על שאר החוטין עד שלישן ומניח שני שלישיתן ענף, וכריכה זו אם רצה לכרוך אותה חוליות חוליות כעין שכורך בתכלת הרשות בידו וזה הוא מנהגנו, ואם רצה לכרוך בלא מנין חוליות עושה, כללו של דבר יתכוין להיות הכרוך שליש והענף שני שלישים, ויש מי שאינו מדקדק בדבר זה בלבן, ואם כרך הלבן על רוב החוטין או שלא כרך אלא חוליא אחת כשרה."
מדוע אבדה התכלת המקורית?
ובכן, לא ידוע בדיוק מתי אבדה התכלת המקורית, אם כי מעריכים שלפני 1,300 שנה עולם היהדות הפסיק לייצר ציציות עם תכלת. ידוע לנו בבירור כי התכלת הייתה קיימת בתקופת המקרא, וכן גם בתקופת בית שני.
באשר לאובדן התכלת המקורית – לכך מספר סיבות, וכולן נובעות בעיקר מאחר והיה קושי רב לייצר את התכלת המקורית ולמצוא את החילזון הספציפי בו השתמשו בעבר על מנת לעשות זאת.
לא מעט חוקרים ומומחים טוענים כי הידע אודות אותו חילזון ושיטות הייצור אבד בעיקר בגלל איסור אותו הטילו הקיסרים הרומאים והביזנטים במהלך שלטונם על אזור יהודה.
יתר על כן, גם הכיבוש הערבי שאירא בשנת 638 ככל הנראה השפיע על העניין שכן, האוכלוסייה היהודית בארץ התמעטה עד מאוד לאורך תקופה זו, ובמהלך מלחמות הכיבוש החופים בהם צדו את החילזונות ובתי הצביעה כולם נהרסו לגמרי.
החידוש של התכלת בימינו
עוד מהמאה ה-19 נעשו ניסיונות רבים לחדש את מצוות התכלת. למעשה, רבים אלו שרואים בחידוש התכלת אחד מסימני הגאולה המובהקים.
כבר בשנת 1834 פרופ' ביציאו ערך מחקר, במסגרתו זוהה החילזון ארגמון קהה-קוצים בתור חילזון התכלת המקראי. לאורך השנים, מספר מומחים זיהו גם את חלזונות הארגמון בתור הדרך להפיק את צבעי הארגמן והתכלת המקוריים.
פרופסור אוטו אלסנר הציע בנוסף גם מספר דרכים לקבל את אותו גוון כחול-טהור, בין היתר על ידי שימוש בנוזל המתמצה מן הבלוטה התת-זימית של חלזונות מסוג זה.
הרב אליהו טבגר חקר את הנושא והחל לצבוע תכלת לציצית. לימים, הצטרפו אליו ד"ר ארי גרינשפן, ד"ר ברוך סטרמן ויואל גוברמן וכך הוקמה עמותת פתיל תכלת.
בשורה התחתונה בנושא איך קושרים פתיל תכלת
מצוות פתיל תכלת היא חלק בלתי נפרד מהעולם היהודי, ולכן החלטנו להסביר לכם לאורך כתבה זו איך קושרים פתיל תכלת.
כמובן שהתכלת המקורית אבדה לאורך השנים, אך בזכות חידוש שאירע בשנים האחרונות, היום עמותת "פתיל תכלת" מייצרת עבור כל הדורש ציציות עם פתילי תכלת מקורית.
לעוד מידע איכותי, קראו כאן בנושא ציצית תכלת.